Friss képek
2007. december 19. – 2008. január 18.

Az Inda Galéria Sándor Krisztián (1975) fiatal festőművész legújabb munkáit mutatja be. Ha Sándor Krisztián – akkor tarka színpaletta és képregényes mesevilág! Bár a fiatal festő még csak tavaly végzett a Képzőművészeti Egyetemen, máris összetéveszthetetlen „kézjegyet” mondhat magáénak. Olajképei egzotikus afrikai és ázsiai helyszínekre repítenek el bennünket, nyüzsgő nemzetközi repülőtérre, önkiszolgálós török étkezdébe, tenger mélyén sereglő halrajok közé vagy sportmérkőzések zsúfolt lelátóira. A popos vidámságban lubickoló, kis életképekből összefűzött jelenetek a gyermekkorban elraktározott és az utazások során összegyűjtött emlékek párlataiból táplálkoznak. De Sándor Krisztián nem sokat törődik a szálak felfejtésével, megállíthatatlan gazdagságban áradnak belőle a vaskos körvonalakkal határolt, élénk, egynemű színfoltok. Nem tud nem festeni – merthogy számára a lényeg (és az éltető közeg) maga a látvány és a szín, az a par excellence festőiség, ami az impresszionisták óta a szakma legfontosabb tényezője. Új képein ezért erősödik fel az ecsetkezelés és a tapinthatóan izgató festékfoltok szerepe. A „pittoreszk”, érintésre ingerlő, izgalmas képfelszín még hangsúlyosabbá válik kollázsain.

Sándor Krisztián mindig is készített különböző nemű anyagok összekombinálásából születő műveket. Műterméből nem dob ki semmit: az elrontott kollázsok és a túlfestett vásznak mind az olló vagy a fűrész alatt végzik. A hullámpapírból, szakadt kartonból, elhasznált palettából, vászonból összeragasztott-összetűzött nyers kollázsalapokra izgatott és gyors vonalakat vázol fel ecsettel. Rendszerint picassós önarcképeket, vagy éppen egy kékre fagyott orrú svéd tengerészt. Öntörvényű, spontán és energikus alkotások, hulladékból barkácsolt törmelékesztétikával.

„Unalomból nem lehet festeni!” – vallja Sándor Krisztián ars poétikájában. Nem is unatkozik, hanem rendületlenül alkot, magas hőfokon, görcsösség és filozofáló ballasztok nélkül. Sándor Krisztián művészete különös színfoltja a fiatal magyar kortárs festészetnek – egy felhőtlenül vidám, szeretnivaló miniuniverzum.

Rieder Gáborművészettörténész, kurátor

VISSZA