Beyond the Obvious – Contemporary Women Artists from CEE | Kortárs Nőművészet Közép-Kelet-Európában
2015. szeptember 12. – 2015. október 24.

Alicja Bielawska (PL) Chilf Mária (HU) El-Hassan Róza (HU-SRI) Petra Feriancova (SK) Gáldi-Vinkó Andrea (HU) Agnieska Grodzinska (PL) Vlatka Horvat (HR) k.r.u.ž.o.k. (HR) Denisa Lehocka (SK) Moizer Zsuzsa (HU) Navratil Judit (HU) Ioana Nemes (RO) Marketa Othova (CZ) Katarina Poliacikova (SK) Pavla Scerankova (SK) Kristina Schuldt (D-RU) Ekaterina Shapiro-Obermair (RU) Tivadar Andrea (RO) Tranker Kata (HU)

kurátor: Sárvári Zita kurátor asszisztens: Kele Kitty, Nemes Nóra

MEGNYITÓ

    1. 11, péntek, 18:00 - 21:00 h

A Deák Erika Galéria, az INDA Galéria és a VILTIN Galéria, a magyar kortárs képzőművészeti színtér három meghatározó kereskedelmi galériájának összefogásával valósul meg a Beyond the Obvious – Contemporary Women Artists from CEE | Kortárs Nőművészet Közép-Kelet-Európában című egyedülálló nemzetközi csoportos kiállítás.

A három galéria a kontextusteremtésen túl intézményi szerepet vállal fel a kiállítás megrendezésével, hogy egy generációs alapon szerveződő csoportos kiállítás keretén belül hozza helyzetbe a legfiatalabb regionális művész-generációt. A közel 20 hazai és nemzetközi, ismert és elismert képzőművészt bemutató átfogó kiállítás Közép-Kelet-Európa legaktuálisabb nőművészeti pozícióit veszi górcső alá.

A kiállítás három helyszínen, három tematika mentén szerveződve vizsgálja a legújabb kortárs állásfoglalásokat, amelyek többek között a kollektív történelmen keresztül újrakontextualizált személyes narratívákat, a testhez való változatos viszonyokat, az archívum-teremtést vagy a hétköznapit, mint művészeti gesztust állítják kutatásuk középpontjába.

Deák Erika Galéria material, sample, remix

A remix átír és megváltoztat dolgokat, valami újat létrehozva a már meglévő anyagok, mintázatok, színek variációiból. Az egyszerű eszközkészlettel, szín és formavilággal dolgozó, elsősorban az időtlen absztrakció felől érkező művészeti állásfoglalások koncepciója tulajdonképpen az Ismerős kisajátítása és rekontextualizálása, amely különböző módokon jelenik meg az itt bemutatásra kerülő művekben: úgy, mint a talált tárgyak új funkcióval való felruházása, a valóságos és a fiktív elemek nehezen felfejthető keveredése, vagy a különböző művészettörténeti korok és stílusok kavalkádja egyetlen művön belül.

Alicja Bielawska, Vlatka Horvat, Denisa Lehocka, El-Hassan Róza, Kristina Schuldt, Ekaterina Shapiro-Obermair, Tivadar Andrea

INDA Galéria self > body > subjective history

Érzékenyek, végtelenül személyesek, már-már kitárulkozóak az Inda Galéria tereiben helyet kapó művek, amelyek alapállása a régió kollektív történelmének újraértelmezése, az ön- és a testkép társadalmi normák által meghatározott formáinak kritikája, az ember környezetéhez való szimbiotikus, olykor konfrontatív egzisztenciális viszonya. Mediálisan klasszikus, tematikájukban szubsztanciális művek kutatják viszonyunkat testiséggel, hiedelmekkel, múlttal, valóságrétegekkel, énjeinkkel.

Chilf Mária, Gáldi-Vinkó Andrea, Agnieska Grodzinska, Moizer Zsuzsa, Ioana Nemes, Pavla Scerankova, Tranker Kata

VILTIN Galéria mapping / archiving: subjective museum

Az archívumteremtés úgy is értelmezhető, mint egy olyan tevékenység, amely megvédi a hétköznapi tárgyakat a mulandóságtól. Bármit archiválhatunk, gyűjthetünk, magunk döntjük el, hogy mit és azt hogyan kívánjuk rendszerezni. Gyűjtés közben megváltoztatjuk a tárgy funkcióját és jelentését, ahogy kiragadjuk eredeti környezetéből és egy új szabályrendszerbe helyezzük. Tulajdonképpen kiválasztjuk a tárgyat, a természetdarabkát, a jelenséget, bármit, jelentőséget tulajdonítva annak. A kialakított gyűjtemény identitása pedig önmagunk definiálására is lehetőséget ad és megmutatja, hogy az információhalmazból számunkra mi érdekes.

Petra Feriancova, k.r.u.ž.o.k. (Nataša Bodrožić, Irena Borić, Fokus Grupa, Ivana Meštrov), Navratil Judit, Marketa Othova, Katarina Poliacikova

TÁMOGATÓK Cseh Centrum Budapest, Lengyel Intézet Budapest, Szlovák Intézet Budapest

PARTNEREK AMT_Projekt (SK), Drdova Gallery (CZ), Eigen + Art Leipzig (D), Jiri Svetska Gallery (CZ-D), Starter Gallery (PL), Vienna Free Collection (A)

VISSZA