Kicsiny Balázs: Elütni az időt IV. (Killing Time IV)
2014. szeptember 13. – 2014. október 31.

2012-2014

vegyes technika; négy életnagyságú, felöltöztetett poliészter testöntvény, 4 katonai sisak, 4 videokamera, forgókorong, fa asztal, 2 LCD képernyő, PVC padló, függöny, lámpabura

Kicsiny Balázs multimédia installációja először 2012-ben került felállításra Saint Louis-ban, a Kemper Művészeti Múzeumban. Ezt követően New Yorkban, a Volta Show-n láthatta újra a közönség. 2014-ben pedig Kicsiny Balázs 1998 óta készült műveit bemutató kiállításon szerepelt a finnországi Turku Aboa Vetus & Ars Nova Múzeumában. Magyarországon a mű első alkalommal az Inda Galéria Projekt Room kiállító termében kerül felállításra.

A Killing Time IV című térberendezés a társadalom három közösségi funkcióját ábrázolja egy álló képben; a katonaságét, a cirkuszét és az étteremét. Mindháromban az embereket szolgálják vagy elpusztítják, szórakoztatják vagy nevetségessé teszik, táplálják vagy fogyasztóvá tárgyiasítják. A térberendezés négy figurája a Szakácsot, a Pincérlányt és a Gyászoló házaspárt jeleníti meg. Ők négyen alkotják a zárt közösséget, amely folyamatos interakcióban áll egymással, mindenki mindenkit figyel katonai sisakra szerelt kamerák által. A percepció kannibalizmusa felfüggeszti az időt és mozdulatlanságba merevíti az eseményt, melyet „valós időben” közvetít a biztonsági kamera. A Killing Time IV provokatív kettőséget ábrázol, amely a mozdulatlanság és a mozgás, a megélt tapasztalat és a média által közvetített élmény között feszül.

VISSZA