Csontó Lajos: MoziArt
2006. november 8. – 2006. december 2.

Az INDA Galéria legújabb kiállításán a képzőművészet mediális nyitottságára épülő koncepció szerint olyan művészek munkáiból láthatnak válogatást, akiknek a médiumok közötti átjárás nem jelent problémát.

A tematika szerint készült sorozataikat az alkotók nem a kiállításra készítették, hanem a koncepcióba illő sorozataik szerint kerültek egymás mellé. Eltérő technikával és gondolkodásmóddal, de mindhárom művész a film, mint a legerősebb effektussal bíró technikai médium, a képzőművészetre gyakorolt hatását prezentálja.

Film-sztár-toposzok jelennek meg a művekben, amelyek a család tagjait lényegítik át, mint Csontó Lajos printjein, a Csillagok háborúja „eposz” kitalált figurái válnak emberré, élő mitológiai alakká, mint Leitner Barnánál illetve önálló vizuális világ részeiként tipizálható filmforgatókönyv elemek, mindig visszatérő szituációk „montírozódnak be” az emlékezetből a művekbe mint ahogy Gábor Imrénél látjuk.

A kiállítótérben felerősödik a moziképeknek az a szakrális jelentéstartománya, amelyet a film sodrása részben elfed. A két dimenzióban megalkotott művek felerősítik a jelenkor embere mítoszépítő tevékenységének termékeiként létrejött képek ikonjellegét.

Muladi Brigitta művészettörténész, a kiállítás kurátora

A kiállítás megnyitóján elhangzott Gyukics Gábor költő ezen alkalomra írt alábbi verse:

Gyukics Gábor: Felvétel indul

Mozi nyitott keretben(Csontó Lajos)

Bekapcsol a lámpaelhelyezkedik mind a modellkülön különtér-idő szerinta fotós kedve szerintelkattintatik a kamerarejtekéből előhívatik a személymint adatmegjelenika filmsztárok fűszereztecsaládimozi-nyomat

Végtelen háttér(Leitner Barna)

A háborúzó csillagok lakóiegy ülésnyire megnyugodtakfegyver nélküli festékké váltaka végtelenmoziidéző vásznon

Találkozni velükcsak ígyélőben nemegyetlen létezhető bolygónsem kívánok

Orgazmus tett után(Gábor Imre)

az uroborosz szájábólkiejti farkátfelborul Kundalini rendjea kés a torokraa női fenék férfiölbe illesztve mozdulpereg a rajz filmjeátveri a golyó az ablaküvegeta vörös, zöld, kék és szürke kéjaz orgazmus utánlégtekercs alattimagányba fordul

VISSZA