Saját ábrázat
2008. február 20. – 2008. március 21.

Somody Péter festményei egy szuverén alkotó egyedi elképzeléseit jelenítik meg. A festészetről való gondolkodása a valóság elemeit teljességgel kizárja, és egy olyan közeget, új dimenziót hoz létre, amely élő organizmushoz hasonló módon formálódik a munka folyamán. Korábbi képein egy-két fordított cseppforma jelent meg, amely most gazdagabban áramló alakzatokká alakul át.

A Saját ábrázat címadás az alkotómunka egyediségét hangsúlyozza, de a trendektől való távolságtartást is kifejezi. A festmények különös atmoszférát teremtenek, közöttük sétálva valóban a művész agyának legfinomabb rétegeiben érezhetjük magunkat. A festésmód hangsúlyozza az általánostól való eltérésre való törekvést azzal a szokatlanul könnyed, lazúros technikával, amely lakkszerűen érzékeny felületeket hoz létre a vásznakon.

Legújabb képein a festékanyagnak, a vásznon valón szabad terülésének ugyanolyan meghatározó szerepe van, mint a korábbi sorozataiban, az eltérést a színek felfokozott intenzitásában és a játékos formák dinamikus erejében ragadhatjuk meg. Az alap-felületek kevésbé homogének, a motívumok hártyaszerűsége megmaradt, de a finoman csillogó lakk helyett most telt fedőszínek alkotják a legfelső képréteget. Az első és eddig egyetlen figuratív alkotásból arra következtethetünk, hogy Somody Pétert jelenleg az absztrakt és figuratív formarendszer egy képtérben való ábrázolásának lehetősége foglalkoztatja és ezzel együtt az „eklektikusság” határait feszegeti nemcsak a kép tematikáját tekintve, hanem a saját belső érdeklődésének és a világ felé feltett kérdéseinek folyamatosan változó kifejeződésében.

Muladi Brigitta művészettörténész, a kiállítás kurátora

VISSZA