Határeset
2007. augusztus 3. – 2007. augusztus 31.

Kiállítók (finn-lengyel-svéd-magyar képzőművészek):

Carina Fogde, Györgydeák György, Marja Hakala, Raija Heikkilä, Margareta Jonnson, Jari Jula, Jari Järnström, Janne Kaitala, Piars Tomasz, Ditte Reijers, Katariina Salmijärvi, Morgan Stenman, Szentgyörgyi Tünde, Tóth József, Aino Ulmanen, Laura Uusitalo, Vaula Valpola, Varga Patrícia Minerva, Vári Ágnes, Riikka Wesamaa

A Finn Festõk Egyesülete és a Tölgy Kulturális Egyesület együttmunkálkodása hét éve kezdõdött Felsõörsön, ahol Szalai Sándor panziótulajdonos, Marjukka Paunila, festőművész, a Finn Festőművészek Szövetsége elnöke és Györgydeák György, képzőművész, a Tölgy Kulturális Egyesület elnöke elhatározta, hogy a mitikus finn-magyar barátságot képzõművészeti vonalon is igyekeznek kiteljesíteni. Ennek eredményeként évente egy-egy nyári szimpóziumon együtt dolgoznak, s munkájukból kiállítás-sorozatot készítenek; a hetedik ilyen megnyitását láthatják az Inda Galériában.

„A laikusok a művészeket gyakran kreatív őrülteknek tartják. Az őrültség veszélyes és ijesztő. Így aztán, ha művészt, vagy ne adj' isten, egy művet látnak, inkább elfutnak az ellenkező irányba. Ez a közkeletű általánosítás is mutatja, hogy valamit jól értettünk meg, de nem teljesen. A művészet létrehozása olyan helyzet, melyben a munka folyamán a művész átszel több belső határt, valamint a médium és a világ között húzódó határokat is. Mint a kínai Mester, mi művészek is átlépünk az igaz és a fantázia határán, és legalább mentálisan beleveszünk az általunk ábrázolt vadonba.

A művészek – akiket nagy gonddal választottunk ki – a szimpózium igazi lényege. Nem a munkájuk, az esemény dokumentálása vagy hírnevük és életpályájuk, hanem az ő egyedi és változatos lényük, egyéni, emberi jelenlétük az, ami valami újat, megjósolhatatlant, valami nagyon mást hoz létre minden alkalommal. A határon lévők sebezhetők, mégis erős az a képességük, hogy alkossanak. Számukra nem léteznek a látást akadályozó határok.

Eljött a Tölgy Kulturális Egyesület és a Finn Festőművészek Szövetsége nyolcadik szimpóziumának ideje. Minden kétséget kizáróan folytatjuk utunkat a sakkjátszmába, amit kulturális cserének hívnak. Tíznapos együttlét, együttes munka vad rohanásban, emlékek, művészetek és egók sokszoros összeütközésén át -- már az egész ötlet is egy nagy, rizikóshatáreset.” Juha Okko festőművész (részlet a kiállítás katalógusából)

VISSZA