Black Sea Diary - Felix Stephan Huber, Philip Pocock
2017. november 22. – 2018. február 23.

Black Sea Diary – a kilencvenes évek emlékezete

Egy korszakos projekt felelevenítése az INDA Galéria projektszobájában

Megnyitó 2017. november 22. 18 óra

A kiállítás 2018. február 23-ig látogatható.

1993-ban Philip Pocock kanadai, akkor Kölnben, ma Berlinben élő, és Stephan Felix Huber svájci művész valóban kortárssá, azonos idejűvé, az adott pillanatot bemutató eseménnyé tette az az évi Velencei Biennálét.

Black Sea Diary című projektje keretében a két társalkotó Passautól a Duna-deltáig utazott az adott kor legkorszerűbb eszközeivel, nevezetesen egy digitális kamerával és egy laptoppal felszerelve, és az útjukról készült digitális naplót telefaxon, valós időben küldték a Velecei Biennálé (1993) Casino Container Electronic Café helyszínére, melynek kurátora Meyer Voggenreiter volt. Ezzel nemcsak a technológia alkalmazásának szempontjából nyitottak új fejezetet a kortárs művészetben – megmutatva, hogy attól a pillanattól kezdve a művészet valóban a világ real-time megmutatására is alkalmas –, hanem abban az értelemben is, hogy útjukon a helyi művészeti scénák szereplőivel talákozva, őket és vizuális környezetüket lefotózva, majd képüket a Casinóba faxolva, azok előtt is megnyitották a biennálét – kiterjesztették az esemény terét és reprezentativitását. Ilyen értelemben a munka a művészi szolidaritás újfajta megnyilvánulása, a vezető nemzetközi esemény demokratizálása is volt egyben.

A Black Sea Diary a fentiek mellett több más szempontból is jelentős és különleges. Ezek közül az egyik legfontosabb a fotótörténeti aspektus, hiszen ez az egyik első, ha nem az első művészeti projekt, ahol digitális kamerát használtak az alkotók. A projektnek ezen kívül két fontos magyar vonatkozása is van: a fényképész Pocock 10 éven keresztül az ICP-n tanított fotózást, közeli barátja és munkatársa volt Cornell Capának, Robert Capa számos negatívját nagyította a 80-as években. A Black Sea Diary egyben korlenyomat a rendszerváltás utáni Budapestről és annak kortárs művészeti szcénájáról, olyan arcokat és helyeket felvillantva, mint EIKE, Tímár Katalin vagy Maurer Dóra, a Tilos az Á és az Artpool.

A faxon elküldött szövegeket és képeket röviddel később Patrick Frey jelentette meg könyvben, és az út során készült összes, 1066 fotót bemutató, Every Picture Ever Taken című slide show is elérhető online.

Philip Pocockról részletesen:

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Pocock

CV: http://datatecture.blogspot.hu/

Honlap: http://www.philippocock.net/, http://datatecture.philippocock.net

Stephan Felix Huberről részletesen:

Wikipedia: https://de.wikipedia.org/wiki/Felix_Stephan_Huber

CV: http://www.fshuber.net/homepage/infos/fsh-bio.html

Honlap: http://www.fshuber.net

VISSZA