AKA: Város-kép I.
2006. szeptember 13. – 2006. október 7.

A nagyvárosi lét, az élet színtere a városi tér, a városlakó szemével. Külvárosok hangulata, szimbolikusan üres éjszakai belvárosi képek, köztéri szobrok... A város egyúttal nyilvános és privát szféra, egymásba csúsznak a közös és az intim területek, ami egyre inkább szorongató az ember számára, és egyrészt befelé fordulását eredményezi. Az egyes művekben érzékelhető sokféle időfogalom miatt felmerülhet a kérdés, hogy amit látunk, az pillanatfelvétel, érzés vagy rögzült állapot kifejezése?

A kiállításon részt vevő művészek látásmódjuk szerint poétikusak, de nincsenek híján a városban zajló kedvezőtlen vizuális folyamatok ellen való fellépésnek, a kritikus attitűdöt és az aktivitást prezentálják, ami egyre inkább jellemző a fiatal nemzedékre, de ami nem hiányzik a megelőző generációkból sem.

A galéria tereiben együtt szereplő művészek a változó művészetfogalmon kívül maradva a hagyományos technikákat, a festészetet és a klasszikus grafikai eljárásokat alkalmazzák.

A koncepcióba , ellenpontként, a galérián kívüli területet is bevonjuk, és – reményeink szerint hamarosan - az ablakon kitekintve egy játszótér mögötti tűzfalon is megjelenik a művészet [AKA (A. Király András) festménye], ami ezúttal így válik nyilvánossá.

Muladi Brigittaművészettörténész, a kiállítás kurátora

VISSZA