Keller Diána, Corbisier, Kim: Versus
2010. január 20. – 2010. február 12.

Az Inda Galériában 2010 januárjában két fiatal művész mutatkozik be. A kiállításon két különböző kifejezésmód konfrontálódik és találkozik. Az egyik az ábrázolás konvencionális formáinak megújításáról szól a leghagyományosabb műfajban, a festészetben, a másik viszont hagyományos képzőművészeti tartalmak újszerű, technika alapú megjelenítéséről szól. A két művész, mint két karakter, az egyidejű kiállítással a mai művészet alapvető attitűdjeinek azonos eredetére, hasonlóságaira világít rá.

A cím a hagyomány és az újítás állandó harcára is utal, hangsúlyozva azonban azt, hogy a két művész megújító attitűdje nem egyenlő a hagyományok megtagadásával. Ellenkezőleg. A technikák, a műfajok használata, átformálása azok továbbélését, folytonos újragondolását is jelenti.

Keller Diána (1983, Budapest) elvégezte a Novus Művészeti Iskola Animáció szakát, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékén diplomázott. 2009-ben megnyerte az Essl Award fődíját, és ezzel már pályája elején bekerült az európai kortárs művészet vérkeringésébe, műveivel egyszerre két jelentős külföldi gyűjteményben szerepel. Munkái egyrészt továbbviszik a Moholy-Nagy révén hagyománynak tekinthető kinetikai kísérleti művészeti vonalat, másrészt feszes, vágatlan videofilmjei a legújabb kortárs tendenciákba illeszkednek. Legfrissebb műveiben a virágcsendélet festészeti hagyományaival eljátszva ülteti át a témát mozgófilmbe, számos, az ábrázolási konvenciókat a középpontba állító kérdést indikálva ezzel.

„A mozgás és mozdulatlanság kontrasztjában keletkezett feszültség megismerése, felkutatása a célom. Egy szigorú, zárt, a valóságtól elhatárolódni próbáló világ, hol egy fotóban, hol egy installációban fogalmazódik meg. Megkonstruált terek, a színeket kizáró, mesterséges fénnyel foglalkozó kompozíciók jellemzik fotósorozataimat. Makettvilágba sűrített analitikus animációimban, kísérletet teszek olyan mozgáskombináció lekövetésére, melyek túllépnek a természetes helyváltoztatáson.” (Keller Diána)

Kim Corbisier (1985, Belgium) 2010-ben diplomázik a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő szakán, Halász András tanítványaként. 2008-ban Fundamenta-Amadeus Alkotói Ösztöndíjat nyert. Festészeti tanulmányai mellett amatőr színészként Pálfi György (Hukkle, Taxidermia) Nem vagyok a barátod című nagyjátékfilmjében kapott főszerepet. Corbisier maga is készít rövidfilmeket.

Festményei témáit külföldi útjain gyűjti be, idegen környezetben inspirálódik. Az utcán ellesett pillanatok nem merev, mozdulatlan állóképben rögzülnek – a festészetet felfrissítő hatású egyedi technikája folytán dinamikus hatásúak. A grafittal rajzolt, színdúsan festett és a fehér alapozást szabadon hagyott felületek különleges ritmika szerinti váltakozása fellazítja, mozgalmassá teszi a látványt. A festészetet a lendületes szabadkézi rajzzal kombináló nagyméretű vászon munkák egyben kortárs zsánerképek, portrék, modern városi tájképek. Az egyes képek csak lazán kapcsolódnak egymáshoz, az azonos helyszín révén olykor mégis az az érzésünk támad, mintha storyboardot látnánk.

Muladi Brigittaművészettörténész

VISSZA