SZÁSZ LILLA: #Good Morning Bro
2024. július 3. – 2024. szeptember 27.

Szász Lilla: Good morning, bro…/Szia, tesó…

Megnyitó: 2024. július 3., szerda 18 óra

Megnyitja: Páldi Lívia, művészettörténész

Emblematikus projektekben szereplő, de Magyarországon eddig ritkán vagy egyáltalán nem kiállított munkákból állt össze Szász Lilla július elején nyíló kiállítása. A négy projekt darabjai tematikus pontok mentén egymás mellé rendezve huszonöt évet kötnek össze: a Peresztrojka gyermekei 1998-ban, a Szovjetunió összeomlása utáni első évek szabadságformáit kereső Oroszországában, a Vágyak és a Lányok 2005-ben Magyarországon, a 700 méter pedig 2023-ban Kubában folyt.

A mostani kiállításra válogatott anyag a kötött létformátumokból, az elnyomottság, korlátozottság bizonyos, jellegzetes formáiból szabadulni készülő, vagy már szabadulóban lévő fiatalokról szól. Azt figyeli, mikből táplálkoznak a vizsgált csoportok vágyai, mik jelentik számukra a fogódzókat és az egymáshoz, csoportokhoz, közösségekhez, törzsekhez kapcsolódás (vagy éppenséggel az azoktól való elkülönbözés) orientációs pontjait. Mi történik, ha nincs forradalom, de információ már van – mégpedig olyan információ, ami a legegyszerűbb formában, legkönnyebben hozzáférhetően jut el ezekhez a csoportokhoz, vagyis a tömegkultúra, a sport, a fogyasztás képisége, az abban vágyható ideálként megnyilvánuló tárgyi világ.

Amennyire lehetséges, amilyen közelségben csak lehet, Szász mindig együtt él a vizsgált csoportokkal vagy egyes emberekkel. Nem válaszokkal, megoldási lehetőségekkel érkezik a helyzetbe, és a projektek végére is inkább talán az így leghitelesebben képviselhető pontig jut el: segít a kérdések pontos megfogalmazásában. Olyanokéban, amelyek azután a közvetlenül érintettek és az értük felelős, hatalmi pozíciókban lévők számára is segít(het)ik a helyzet megértést – utóbbiak számára a megélését is. Ez nem a megoldás, de enélkül nem lehetséges megoldás.

Kurátor: Kozma Zsolt

Kiállítás: 2024. július 4. – szeptember 27.

(INDA Galéria)

Nyitvatartás: kedd–péntek 14-18 ó között vagy előzetes bejelentkezéssel A nyári zárvatartás miatt augusztusban CSAK előzetes bejelentkezéssel látogatható!

Köszönet a lab4art – analóg és digitális képműhely támogatásáért!

Külön köszönet: Alina Sophia Saduakassova, Mikhail Zonov, Jumana Sameer

////////

A kiállításhoz kiadott Hétszáz méter | Seven hundred meters fanzine (2024) Havanna városi törzseiről szól, amelyek a város 35 Wi-Fi hotspotja körül gyűlnek össze, mivel a legtöbb otthonban még mindig nincs, vagy nagyon korlátozott az internet. A Calle G-n vagy a Malecónon, a vízparti sétányon, a Paseo del Pradón vagy a John Lennon Parkban, ahová azért mennek, hogy együtt legyenek. Mit csinálnak? Hiphopot hallgatnak, rapcsatát rendeznek, TikTok-videókat vesznek fel, fotókat és videókat készítenek az Instagramra, gördeszkáznak és görkoriznak, táncolnak és beszélgetnek.

A fanzine-be válogatott anyag a kötött létformátumokból, az elnyomottság, korlátozottság bizonyos, jellegzetes formáiból szabadulni készülő, vagy már szabadulóban lévő fiatalokról szól. Azt figyeli, mikből táplálkoznak a vizsgált fiatal csoportok vágyai, mik jelentik számukra a fogódzókat és az egymáshoz, csoportokhoz, közösségekhez, törzsekhez kapcsolódás (vagy inherensen, azoktól való elkülönbözés) orientációs pontjait. Mi történik, ha nincs forradalom, de információ már van – mégpedig olyan információ, ami a legegyszerűbb formában, legkönnyebben hozzáférhetően jut el ezekhez a csoportokhoz, vagyis a tömegkultúra, a sport, a fogyasztás képisége, az abban vágyható ideálként megnyilvánuló tárgyi világ.

Képek: ©Szász Lilla

Tervező: ©Neszmélyi Réka

Kiadó: ©INDA Galéria

300 példány, ebből 1–100 szignózott

Nyomdai előkészítés: EPC Nyomda

ISBN 978-615-02-1017-9

2024, Budapest

A galériában megvásárolható!

VISSZA