Szabó Ádám: Museum Shop
2019. december 19. – 2020. február 14.

Museum Shop

Minden nagyobb múzeumban van bolt, ahol a szokásos könyvek, katalógusok és képeslapok mellett lehet kapni táskákat, pólókat, bögréket, rajtuk általában a múzeum gyűjteményéből származó, híres művek idézeteivel. A kortárs művészet területén is akadnak olyan művészek, akik saját brand-et építenek vagy akár saját boltot is üzemeltetnek.

A Museum Shop című installációban Szabó Ádám egy múzeumi ajándékboltot rendez be, amelyben a saját eddigi munkásságához kapcsolódó termékek kapnak helyet. Ennek alapján valamiféle játékos retrospektív tárlat ez, de maga a kiállítás boltként is funkcionál nyitva tartási ideje alatt. A bemutatott tárgyak mégis az egyedi műtárgy és a termék között egyensúlyoznak, mert a valódi árucikkekkel ellentétben csak nagyon korlátozott számban készülnek.

Szabó Ádám az INDA Galéria Projektszobájában megrendett kiállításával a kereskedelem és a művészet kapcsolatát vizsgálja. Mitől egyedi egy műtárgy? Mi a különbség az egyedi és a sokszorosított műtárgy között? Hogyan válik a műtárgy vagy maga a művész árucikké, illetve ajándéktárggyá?

VISSZA