Corbisier, Kim: Megfigyelések - Kim Corbisier munkáiból
2019. február 21. – 2019. április 19.

Megfigyelések

Kim Corbisier munkáiból

Portrék, utcaképek, videók – a kamerába (a szemünkbe) néző emberek. A fájdalmasan fiatalon elhunyt Kim Corbisier hét éve nincs közöttünk, de míg az így is elképesztően gazdag életműve lezárult, munkái és a rá emlékező barátok és ismerősök emlékezete révén mindig velünk van. Erről tanúskodnak az interneten sorjázó cikkek, a videók, a személyes emlékezések és a közösségi emlékezet, de ugyanígy a festő, videóművész és színész műveivel foglalkozó kiállítások is, mint például a Pepper Art Projects 2014-es átfogó dunaújvárosi kiállítása (kurátor Hanka Nóra).

A mostani tárlat Corbisier hagyatékának az INDA Galéria kezelésében lévő részéből, festményekből válogat, ezeket egészíti ki néhány videó, valamint a művészről egy művésztárs, barát, Czene Márta által készített portré. A cél nemcsak a személyes emlékezés és tiszteletadás, hanem ennek jegyében annak a megmutatása is, mennyire az időleges trendeket túlélő művészi minőség jött létre a festészetet és rajzot közösen használó, a fotográfia és film eszközeivel is élő vizuális nyelven, amelyet Kim a maga összetéveszthetetlen módján alakított ki és beszélt bámulatra méltó biztonsággal és természetességgel.

A többségükben ismert, a Belgiumban, Anderlechtben született, majd fiatalon Magyarországra került Corbisier gyakorlatát reprezentáló, Brüsszelben, Párizsban és Budapesten fotók alapján készült képek és a videók között nyilvánvaló az átjárás: a képkivágások, a nézőpont, a fényhatások, a kiemelések a médiumokon átívelően is konzisztensek – a médium változik, a megfigyelő szem, a tekintetet irányító érzékenység azonos.

Különös, talán szimbolikus egybeesés, hogy az INDA Galéria kiállítása időben szinte egybe esik a művész mesterének, Halász Andrásnak a Rugógyár Galériában látható tárlatával, ahol szintén szerepel egy Kimről készült portré – a mester, Halász munkája.

Kurátor: Kozma Zsolt

VISSZA